OPTIMALNA IZMJENA ZRAKA

OPTIMALNA IZMJENA ZRAKA
22. Jula 2019. Komentari isključeni za OPTIMALNA IZMJENA ZRAKA Prozračivanje janjusic

OPTIMALNA IZMJENA ZRAKA

Udobnost i praktičnost

Pogotovo u vlažnim prostorijama kao što su to kuhinja i kupatilo veoma je važna redovna izmjena zraka. Prevelika vlažnost zraka u prostoriji može izazvati stvaranje plijesni.

Kako bi se postigla sve bolja izolacija, PVC prozori su s godinama razvijani da što bolje diktuju i ne propuštaju zrak i vlagu. Izuzetno dobri prozori koji odlično diktuju sprječili su stalnu osnovnu ventilaciju. . Mali poklopac s IQ-om sprječava pojavu propuha i plijesni.

Uz njegovu pomoć Vaš normalni prozor postaje “klimatski prozor”.

VARIJANTE PROZRAČIVANJA

Prozračivanje kroz djelomično otvoren prozor

Kod prozračivanja kroz djelomično otvoren prozor, prozor se otvori samo jednim dijelom. Kod standardnih zakretno-otklopnih prozora, krilo prozora se u pravilu otklopi po vertikali (na kip). Kroz takav otvor samo se uvjetno, djelomično, postiže izmjena zraka što ima za posljedicu da se prozor mora držati u tome položaju duže vrijeme. Jačim hlađenjem prozorskog otvora raste i opasnost od oštećenja koja mogu nastati orošenjem.

Prozračivanje kroz (potpuno) otvoren prozor

Puno efektniji način prozračivanja prostora jest prozračivanje potpunim otvaranjem prozora. Prozorsko krilo se pritom potpuno otvori i zrak se u roku od 4 do 10 minuta izmijeni. Uz ovaj način prozračivanja minimalni su i gubitci energije. Vrlo brzom izmjenom zraka građevni dijelovi objekta se ne hlade.

Poprečno prozračivanje

Kod poprečnog prozračivanja izmjena zraka odvija se još brže. Za 2 – 4 minute zrak u prostoru se potpuno izmijeni. Pritom je potrebno otvoriti sve prozore i vrata kako bi nastao propuh. 

B&MJ Janjušić